Biblija- knjiga nad knjigama

Sveto pismo Staroga zavjeta, preveo: Đura Daničić, a Novi zavet po prevodu Vuka Karadžića.Biblija ili Sveto pismo je zbirka knjiga, koje Jevreji i hrišćani, svako na svoj način, smatraju svetim. Deli se u dva velika dela: Stari i Novi zavet.

Hrišćani je proučavaju kao svoju najvažniju knjigu u kojoj nalaze reč Božju. No, Biblija je uz to i spomenik istorije čovečanstva, jedna od najstarijih knjiga, u kojoj je genij jevrejskog naroda asimilirao i dalje obogatio razmišljanje i mudrost drevne Mesopotamije i Egipta, da bi ih onda, obogaćene grčkim genijem kroz Novi zavet i hrišćanstvo uneo u tadašnji grčko-rimski svet. Tako je Biblija ušla u temelje naše evropske kulture i civilizacije. Dovoljno je spomenuti, da su kod nas Slovena, kao i kod drugih evropskih naroda, prevodi nekih delova Biblije na staroslovenski jezik prvi pisani spomenici. Bez Biblije, dakle, ne možemo proučavati nastanak i razvoj svoje vlastite pismenosti, a bez nje bez njene istorije, tematike i simbolike ostaje nam nerazumljiva ogromna evropska i domaća umetnička baština: književna, muzička, vajarska i slikarska.

https://www.korisnaknjiga.com/biblija-naslov-39352

U volji njegovoj mir je naš – Radiša Antić


Konstantin Ljevin, jedan od junaka Tolstojevog romana Ana Karenjina, suočen s problemom smrti, posmatra ljude koji rade na njegovom imanju i ovako razmišlja:
„Zašto ja stojim ovde i teram ih da rade?
Zašto se oni trude? …Ako ne danas-sutra,
kroz deset godina će je zakopati [reč je o jednoj starici], i ništa neće ostati ni od nje, ni od ove kaćiperke u crvenoj marami, koja tako vešto i nežno izdvaja iz pleve klasje.
I nju će zakopati… I što je glavno, ne samo njih, nego će i mene zakopati, i ništa neće ostati. Zašto?”
Ljevin potom razgovara s jednim seljakom i ostaje zadivljen njegovim mudrim rečima:
„Ima raznih ljudi; neki čovek živi samo za svoje potrebe… a Fokanič je pravedni starac. On živi i za dušu. Misli i na Boga.”
„Kako misli na Boga? Kako živi za dušu?”
– gotovo uzviknu Ljevin.
„Zna se kako, po pravdi, po Božjoj volji.”

https://www.korisnaknjiga.com/u-volji-njegovoj-je-mir-nas-naslov-33165

Istina i naše vreme – Valter Fajt

Autorova saznanja o biblijskim proročanstvima i savremenim religioznim tokovima rezultat su dugogodišnjeg proučavanja. Ova zadivljujuća knjiga bavi se velikim sukobima na religioznom polju koji danas postoje u svetu, a biblijska proročanstva temeljito i jasno tumači. Pisac istovremeno zalazi u područje zabluda savremenih velikih pokreta, kao što je Nju ejdž, ekumena, harizmatski pokreti za obnovljenje i druga duhovna strujanja.

https://www.korisnaknjiga.com/istina-i-nase-vreme-naslov-33167

Spas –komplet – Isidora Bjelica

Komplet trilogije Spas

Isidora Sekulić smatra da je spas u našim rukama i da jedino sami možemo poboljšati svoje zdravlje, naći smisao i ljubav. Isidora u tri knjige piše iskrene zapise i smatra da je se sve dešava s razlogom i da moramo pronaći smisao u svemu što nam se dešava.
Prva knjiga Spas predstavlja zapise sa ivice smrti, brutalne i iskrene. Isidora piše o svojoj bolesti i načinu preživljavanja, potrazi za spasom širom sveta. U drugom delu prve knjige ona nudi savete o lečenju alternativnim metodama i savete o ishrani.

Spas 2 je nasatavak ispovesti. Neophodna je velika snaga i hrabrost kako bi se čovek suočio sa svojom bolešću, pa Isidora udi savete kako da živimo u ljubavi i miru i kako da pronađemo veru.

Spas 3 je treći nastavak ove trilogije. U njemu se nalaze tajne i metode svetske natur medicine. Isidora piše o tehnikama i načinima očuvanja i poboljšanja zdravlja.

Neuporedivi Isus – grupa autora

Ko je bio Isus? Da li su izveštaji iz Jevanđelja o Njegovom rođenju, životu, smrti i učenjima pouzdani? Zašto je umro?
Da li je zaista vaskrsao iz mrtvih? Ima li Isus budućnost? Da li će ponovo doći? Poziva li još uvek sve ljude da služe kao učenici i šta očekuje od njih ako se odazovu? Ova knjiga se bavi ovim i drugim važnim pitanjima i odgovara na njih

https://www.korisnaknjiga.com/neuporedivi-isus-naslov-8011

Čovek na putu zrelosti- Vladeta Jerotić

Odlomak :

„Mada sam sklon da delim ljude na ateiste, agnostike i teiste, u osnovi svaki je čovek – sve. U jednom delu svoga života on je ubeđeni ateista , u drugom nekom periodu ovakav ateista počinje, najpre površno, a onda sve dublje da sumnja, a u nekom trećem odseku ličnog života, ukoliko takav čovek ne ostane trajni skeptik, on postaje teista. Ovo moje razdvajanje tri perioda čovekovog života (mladost, srednje doba, starost), ma koliko se činilo logično i prirodno, ne mora tako da bude. Psihološki posmatrajući, čovek može samo u toku jednog dana da promeni sva tri takva životna opredeljenja i da ni sa jednim ne bude zadovoljan. Jer, zar može neko ko je naučio da misli, ne samo razumom, već i umom, da ostane zadovoljan i miran, i to celog života – kao ateista, agnostik ili teista?“

https://www.korisnaknjiga.com/covek-na-putu-zrelosti-naslov-137864

Sve prođe, pa i doživotna – Žarko Laušević

Iz recenzije :”Zbog tog sasvim neobičnog autorskog stava, ova bi dnevnička knjiga, verujem, prošla i najstroži izbor za listu vrhunskih u svojoj književnoj vrsti…
Dok slika ikonu za rukovodioca zatvora, zatim portrete svojih roditelja, beleži u dnevnik da se na čudan način oseća kao da je neko drugo biće dok to radi, kao da nije ni ovde ni tamo. A onda ga neke pojave surovo vrate unutar omeđenog kruga… U dnevnik je upisao koliko mu je značio telegram Mire Stupice kojim mu čestita novu 1997. godinu… ali i žal što ga nisu pustili na sahranu dobrom i prisnom starom prijatelju, glumcu Pepiju Lakoviću, koga je od milošte zvao – ’oco’….

I još je mnogo toga poverio dnevniku na jedinstven način, bez patetike, bez lamenta, bez vazda spremne dežurne suze u grlu i šaržiranog efekta. U celosti navodi neke neodoljivo zgodne događaje sa kolegama glumcima koji mu dolaze u posetu, divne očinske razgovore sa decom, pisma Aniti, rodbini i prijateljima, kao i ona koja šalje, uz molbe za obnovu suđenja i druge advokatske intervencije”, zaključila je Vida Ognjenović

https://www.korisnaknjiga.com/sve-prodje-pa-i-dozivotna-naslov-1398

Šta sve možete kada vam je 50 – Robert Alen

Albert Ajnštajn je rekao sledeće : ’’Postoje samo dva načina da živite svoj život. Jedan kao da ništa nije čudo i drugi kao da je sve čudo.’’ Uz ovu knjigu saznaćete šta sve možete da radite i čime da se bavite i u pedesetoj godini. Zabava nije prestala i nikada neće!

https://www.korisnaknjiga.com/sta-sve-mozete-kada-vam-je-50-naslov-141044

Biblija – velika ilustrovana enciklopedija-Radomir Rakić,Maja Stajić,Majkl Kolins

Osim što je najpoznatija verska knjiga, Biblija je i knjiga koja ima veliki moralni, istorijski, književni i kulturni značaj. 
Bibliju je pisalo otprilike 40 ljudi i to u periodu od 1500 godina. Autori su raznoliki – od običnih ribara do pripadnika vlasti i careva. Iz ove raznolikosti potiče neverovatno jedinstvo, sa zajedničkim temama koje prožimaju celu knjigu. 
U velikoj ilustrovanoj Bibliji otkrijte šta je inspirisalo velike umetnike, kakav je ona značaj imala za književnost i kako je uticala na čovečanstvo.

https://www.korisnaknjiga.com/biblija-velika-ilustrovana-enciklopedija-naslov-10911

Reformacija kao način života i istorijsko usmerenje Tatjana Samardžija, Laslo Galus

Šta je pojava protestantske reformacije u 16. veku donela, kakvoj promeni i razvoju je doprinela? Knjiga opisuje dela i misli prve generacije protestanata 16. veka.
Svakoj verskoj reformi, bilo na pojedinačnom ili kolektivnom planu, prethodio je povratak Bibliji. Tako je bilo u svako doba istorije, pa i danas. 
Knjiga Reformacija kao način života i istorijsko usmerenje je zbirka istorijskih dokumenata i tekstova koje su autori napisali ili priredili i time obeležili Dan reformacije u oktobru 2012. godine u Beogradu.

https://www.korisnaknjiga.com/reformacija-kao-nacin-zivota-i-istorijsko-usmerenje-naslov-82289

Govor tela – Dzejms Borg

Osnovno sredstvo komunikacije među ljudima jeste jezik. Pored tog verbalnog načina komunikacije veoma je bitan i neverbalni – mimika, gestovi, položaj i govor tela. Govor tela je veoma bitan jer iz njega možemo zaključiti poruke i signale sagovornika, a možemo donekle kontrolisati i svoje pokrete i time uspostaviti željenu komunikaciju.
Naučite da dešifrujete govor tela i saznaćete kada neko laže, kada mu je neprijatno, zašto drži ruke u određenom položaju i sl. Takođe, naučite sami da se koristite govorom tela kako biste ostavili dobar utisak i uskladili reči i poruke koje telom šaljete.

https://www.korisnaknjiga.com/govor-tela-naslov-81449

Veština razgovora-Tim Feron, Ema Sardžent

Iz svakog razgovora čovek nauči nešto novo. Svet može izgledati mnogo drugačije ukoliko bi se međuljudski odnosi popravili. Knjiga veštine razgovora nudi savete kako da podignete svoje samopouzdanje i razgovarate s kim god želite. Načićete strategije, vežbe i tehnike koje će vam pomoći da se snađete u različitim situacijama. Naučićete kako da započnete razgovor, kako da slušate i pokažete interesovanje za druge, kako da navedete ljude da se osećaju dobro i kako da uspostavite dobre međuljudske odnose. 

https://www.korisnaknjiga.com/vestina-razgovora-naslov-94921

Hristos se rodi – Elen G.Vajt

,,Hristos se rodi” je knjiga koja sadrži najlepše misli o Hristovom rođenju. Ovaj događaj nosi u sebi poruku ljubavi, mira, pravde, mudrosti, požrtvovanosti i dobrote.

https://www.korisnaknjiga.com/hristos-se-rodi-naslov-12032

Orkanski visovi – Emili Bronte

Remek-delo engleske i svetske književnosti, jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena
Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca
Hoće li se duhovi 0rkanskih visova ikada umiriti?
Usamljena vresišta severne Engleske. Dve porodice, dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti i stidljivog konformizma. Neprevaziđenom dramskom snagom bezvremenog klasika, surova stvarnost svakodnevnog života stapa se sa neutoljivim strastima, dubokim emocijama i gnevom osvete, pripovedajući o nesreći ljudskog roda sputanog i poraženog sopstvenim ograničenjima.
Ova tragična ljubavna priča, burna poput severnog vetra koji briše pustarama Jorkšira, obuhvata dve generacije – od vremena kada je Hitklif, ostavši sam na svetu, došao da živi na imanju porodice Ernšo, pa sve do njegove smrti mnogo godina kasnije.
Jedini roman Emili Bronte uzbudljiv je viktorijanski klasik o snazi ljubavi koja, uprkos svemu, pa i smrti, živi večno. Ketrin i Hitklif nezaboravni su likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.

https://www.korisnaknjiga.com/orkanski-visovi-naslov-45434

Kada Bog ćuti – Frederik Miler

Čini se da danas, više nego ikad, vera ima mali uticaj na oblikovanje globalnog stava. Šta je to što nas podstiče da sve manje verujemo u Boga?
Neka od pitanja koja se nameću jesu da li je Bog voljan da spreči zlo, ali nije u stanju? Ako je tako, onda je nemoćan. Da li je sposoba, ali nije voljan, onda bi nužno značilo da je zao. Odakle onda zlo? Ova parafrazirana izjava Dejvida Hjuma i danas baca rukavicu u lice svim vernicima, pogotovu hrišćanima, jer oni najviše pripovedaju o Bogu ljubavi. 
Ova knjiga na jasan i produhovljen način se hvata u koštac sa najtežim pitanjima ljudskog postojanja, i biće od pomoći svima onima koji iz nekog razloga misle da ih je Bog zaboravio.

https://www.korisnaknjiga.com/kada-bog-cuti-naslov-105876

12 pravila za život – Džordan Piterson

Odlomak :
’Dugo mi je trebalo da se odlučim za naslov Dvanaest pravila za život: protivotrov za haos. On jasno ukazuje na to da su ljudima potrebni principi koji uvode red i da nas u protivnom haos priziva. Potrebna su nam pravila, standardi, vrednosti – pojedinačno i zajedno. Potrebne su nam rutina i tradicija. To je red. Red može postati preteran, i to nije dobro, ali haos može da nas preplavi, i udavi – i ni to nije dobro. Moramo ostati na pravoj i uskoj stazi. Svako od dvanaest pravila u ovoj knjizi – i prateći eseji – stoga obezbeđuju vođstvo kako da se tamo nađemo. „Tamo” je linija koja razdvaja red i haos. To je mesto na kome smo istovremeno dovoljno stabilni, na kome dovoljno istražujemo, dovoljno se preobražavamo, popravljamo i dovoljno sarađujemo. Tamo nalazimo smisao koji opravdava život i njegovu neizbežnu patnju. Možda ćemo, ako živimo kako treba, biti u stanju da tolerišemo težinu vlastite samosvesti. Možda ćemo, ako živimo kako treba, biti u stanju da podnesemo saznanje o vlastitoj krhkosti i smrtnosti, bez osećanja da smo oštećeni i da smo žrtve kao prvo, ozlojeđenosti, zatim zavisti, i potom želje za osvetom i uništenjem. Možda nećemo morati, ako živimo kako treba, da se okrećemo totalitarnoj sigurnosti kako bismo se zaštitili od vlastite nedovoljnosti i neznanja.

Ako svako od nas živi kako treba, kolektivno ćemo procvetati.’’

https://www.korisnaknjiga.com/12-pravila-za-zivot-naslov-139809

Ako želite da hodate po vodi, morate da izađete iz čamca – Džon Ortberg

Autor Džon Ortberg vam nudi avanturu u koju bi trebalo da krenete bez straha i predrasuda. U vama se nalazi vera ista ona koja je Petra podstakla da hoda po Galilejskom moru ka Isusu. Proverite kakve sve mogućnosti posedujete i šta biste sve mogli dosegnuti kad biste izašli iz vaše sigurne zone. Isus vas čeka na rizičnim vodama vere i susret sa njim može promeniti vaše poglede, produbiti vaš karakter i učvrstiti vašu veru.

https://www.korisnaknjiga.com/ako-zelite-da-hodate-po-vodi-morate-da-izadjete-iz-camca-naslov-82498