Srce vuče rodnom kraju…

Divčibare su naselje i poznato mesto na planini Maljen. Nalazi se na visini od 980m nadmorske visine, najviši vrh 1104m. Dobile su naziv od- devojačke bare- u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj Kamenici.

Divčibare su poznate po livadama sa mekom travom.Maljen je poznat po četinarskim šumama, beli i crni bor, jela, smrča, kleka i planinski bor. Na Divčibarama raste:narcis, vresa, šafran, lincura, majčina dušica…Tu su zastupleni i šumski plodovi koji se koriste u ljudskoj ishrani:šumska jagoda, divlja malina i kupina, borovnica.Planina Maljen obiluje izvorima i tekućim vodama, kao i bogatim biljnim svetom. To sve pogoduje razvoju životinjskog sveta. Tu žive srne, zečevi, veverice, od ptica planinski slavuj. Pošto ima dosta tekuće vode, zastupljen je i riblji svet.

Pošto ste pročitali sam naslov jasno je da sam rođena u gradu blizu samih Divčibara tako da sam imala prilike da više puta boravim tu. Od školskih rekreativnih nastava koje i nisam baš volela jer tada nisam znala da cenim prirodu.Meni su te nastave bile čak i tužne. Naime, bila sam takvo dete da sam se teško odvajala od roditelja. Još teže mi je pala poseta mojih roditelja na samoj rekreativnoj nastavi. Moj otac i majka su mi jednom došli u posetu i kada smo trebali da se rastanemo, meni je to jako teško palo,jer sam cele te večeri posmatrala njihov auto sa mog prozora zato što se siroti “fića” pokvario pa je ostao tu pored mog odmarališa da prenoći jer su moji roditelji morali da se vrate u grad na posao a da bi i sledećeg dana otac doveo automehaničara da popravi tog “fiću”.

Kasnije, kad sam sazrela sve je dobilo drugačiji smisao. I ta planina, i to naselje postali su mi draži. Nekako sam iskusila verovatno onu staru poslovicu – Daljina leči sve. Prilikom sledećih boravaka, istina, nisam odlazila u neke pešačke ture. U zadnje vreme uglavnom su to bile zimske posete pa zbog hladnoće izlasci na otvoreno su bili ipak ograničeni vremenom. Evo nekih mojih fotki a i pride…dodatnih koje će vas možda podstaći da ga posetite ako već niste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *