Srce vuče rodnom kraju…

Divčibare su naselje i poznato mesto na planini Maljen. Nalazi se na visini od 980m nadmorske visine, najviši vrh 1104m. Dobile su naziv od- devojačke bare- u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj Kamenici.

Divčibare su poznate po livadama sa mekom travom.Maljen je poznat po četinarskim šumama, beli i crni bor, jela, smrča, kleka i planinski bor. Na Divčibarama raste:narcis, vresa, šafran, lincura, majčina dušica…Tu su zastupleni i šumski plodovi koji se koriste u ljudskoj ishrani:šumska jagoda, divlja malina i kupina, borovnica.Planina Maljen obiluje izvorima i tekućim vodama, kao i bogatim biljnim svetom. To sve pogoduje razvoju životinjskog sveta. Tu žive srne, zečevi, veverice, od ptica planinski slavuj. Pošto ima dosta tekuće vode, zastupljen je i riblji svet.

Pošto ste pročitali sam naslov jasno je da sam rođena u gradu blizu samih Divčibara tako da sam imala prilike da više puta boravim tu. Istina, nisam odlazila u neke pešačke ture. U zadnje vreme uglavnom su to bile zimske posete pa zbog hladnoće izlasci na otvoreno su bili ipak ograničeni vremenom. Evo nekih mojih fotki a i pride…dodatnih koje će vas možda podstaći da ga posetite ako već niste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *