U očekivanju Nove…..

Sedim kod prozora i posmatram krovove kućića jednog malog grada a tamo iza i obronke planine Bukulja. Napolju je hladno i oblačno i provejava sitna kiša….Otišla sam iz Beograda na par dana u iščekivanju Nove godine.

Šta će nam doneti ova Nova godina, pitamo se? Toliko je Novih godina dočekano i prošlo je i bilo je lepih a i ne tako lepih perioda. Sledi jedna Nova a sve što je novo budi nadu ali i oprez.

Ali umesto da očekujemo da ta Nova donese nama nešto zašto ne bismo odlučili da mi njoj donesemo….nove odluke, nove težnje, nova nadanja. Ako očekujemo da će ova Nova nama da nešto donese, zašto ne bismo obrnuli red stvari. Stvar je u nama samima. To jest,kada bi ljudi bili u dubini duše bolji onda bi i ta Nova godina bila.

“Jer što izlazi iz usta iz srca izlazi.Jer iz srca izlaze zle misli, ubistva,preljube, kurvarstva, krađe,lažna svedočanstva, hule na Boga. I ovo je što pogani čoveka.”. piše u Bibliji.

Mi sami možemo promeniti svet ako budemo menjali naše srce i ako budemo shvatili da samo poštovanje Onoga koji je stvorio svet može da učini promenu u našim srcima a samim tim ćemo postati i bolji ljudi.

Kada bi svakog dana molili Tvorca da nam bar pomogne da poštujemo Njegove zapovesti, zamislite kako bi bilo. Evo mog primera ovakve molitve:

Dragi Gospode,

molim te da Tebe stavim na prvo mesto u svom životu svakog dana. Da Tebe pitam o svim važnim odlukama i da ti budeš glavni u svemu što mi se događa svaki dan.

Molim te da mi pomogneš da ne uzimam uzalud imena Tvojega nesmotreno.

Da ne gradim i ne klanjam se slikama koje imitiraju Tebe, Tvoja dela stvaranje ili one koji su Tvoji poštovaoci.

Da odvojim sedmični jednodnevni dan za odmor jer si ti tako uradio kad si stvorio Zemlju kada neću obavljati nikakve važne i obavezne poslove.

Da ne mrzim, da poštujem roditelje i starije, da ne slažem, ne ukradem, da ne poželim ništa što je tuđe. Amin.

Veliki sam ljubitelj geografije i etnologije pa su me interesovale i zanimljivosti o tome kako drugi narodi slave Novu godinu, pa evo detaljnije na kako-se-nova-godina-docekuje-u-svetu-priziva-srec…

Osvanuo je najzad i 1.januar. Isto je tako hladno, oblačno i kišno. Danas je prvi dan naše po ko zna koji put Nove godine. Biće tih 365 dana, zamislimo ih kao prazne stranice neke knjige. Potrudimo se zato da napišemo dobru knjigu jer mnogo zavisi od nas. Možemo poželeti drugima a i samim sebi srećnu Novu ali razmišljajmo i kako da je mi učinimo srećnom. Nemojmo tražiti od Nove godine ono što smo mi pozvani da joj pružimo. Ako je svet mračan i pun zla mi mu budimo svetlost i učinimo ga boljim!

Jer nama je naš život samo jedan, stoga vredan. Živeli zato i u Novoj Godini!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *